Mijn favorieten

Hoe profiteer je van de lage hypotheekrente?

Het zal je niet zijn ontgaan: de hypotheekrente staat laag. Heel laag. Gunstig voor kopers die op zoek zijn naar hun eerste eigen stekje, maar wat als je al een huis met bijbehorende hypotheek hebt? Dan kan doorstromen gunstig zijn. Waarom dat zo is, leggen we je graag uit.

Verkopen, want: rentehoppen

Wil je niet weg uit je eigen buurt, maar wel iets royaler met minder maandlasten in je eigen buurt blijven wonen? Dan is doorstromen een interessante optie. Een groeiende groep huiseigenaren verhuist namelijk binnen de eigen omgeving, soms zelfs naar exact eenzelfde huis. Waarom? Om te profiteren van de huidige lage rente. Koop je een nieuw huis, dan kun je namelijk een nieuwe hypotheek afsluiten tegen gunstigere voorwaarden. Rentehoppen heet dat.

Groter, toch goedkoper

In oktober 2019 stond de hypotheekrente op het laagste punt ooit, en is het dus aantrekkelijker dan ooit om te verhuizen met bijbehorende hypotheek. Sterker nog: in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om naar een duurder en groter huis te verhuizen en onderaan de streep toch lagere maandlasten te hebben dan wanneer je blijft wonen waar je woont. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek op je huis van € 200.000, tegen 4,5% rente? Dan zit de kans erin dat je dit huis kunt verkopen voor € 300.000. De ton overwaarde steek je dan in je nieuwe huis van € 400.000 – waar je vervolgens een hypotheek van € 300.000 voor kunt nemen, tegen het huidige lage rentepercentage.

Hypotheek oversluiten vs. Verhuizen

Rentehoppen kan niet zomaar als je in je eigen huis blijft wonen, tenzij je rentevaste periode is afgelopen. Sluit je namelijk simpelweg je hypotheek over, dan krijg je te maken met een boeterente. Als je bijvoorbeeld acht jaar geleden een huis hebt gekocht, betaal je al gauw 3 tot 4% meer rente dan wanneer je nú een hypotheek zou afsluiten. Sluit je die acht jaar oude hypotheek over, dan kan je boete oplopen tot tienduizenden euro’s. En ja, natuurlijk kost ook verhuizen geld – maar waarschijnlijk minder dan de boeterente. Als je verhuist, mag je je hypotheek helemaal boetevrij oversluiten.

Hypotheek oversluiten

Wil je toch echt niet verhuizen, dan kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Dat betekent dat je je huidige hypotheek omzet naar een andere hypotheekvorm of dat je je hypotheek bij een andere geldverstrekker onderbrengt. Eigenlijk betekent dat dat je je huidige hypotheek vervroegd aflost en daarna een nieuwe afsluit. Dat kan betekenen dat je een boete krijgt, omdat je eerder aflost dan je had afgesproken. Het is dus wel belangrijk om goed te controleren of dit wel echt financieel voordelig voor je is.

Deze tekst is geschreven door Theo Braam van Braam Woningfinanciering.