Mijn favorieten

Als starter je eerste huis kopen. Hoe doe je dat?

Als starter iets kopen is momenteel een behoorlijke uitdaging. Het aanbod is beperkt en de huizenprijzen rijzen de pan uit. Maar toch is het kopen van een huis nog steeds een goed idee. De hypotheekrente is laag en mede daardoor zijn de maandlasten bij een koophuis vaak lager dan bij een huurwoning. Maar hoe pak je dit dan aan? In dit blog volgen 4 tips:1. Zorg dat je van tevoren weet wat er mogelijk is

Een eerste goede stap is om in gesprek te gaan met een goede adviseur die je kan informeren wat er financieel mogelijk is. Als dat duidelijk is, kan je veel gerichter gaan zoeken en als dat droomhuis dan voorbijkomt, gelijk handelen.

2. Sparen
Probeer zoveel mogelijk geld opzij te zetten. Als je straks een hypotheek afsluit, dan mag deze niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Maar er zijn meer kosten bij de aankoop van een woning gemoeid. Denk aan de kosten voor een hypotheekadviseur, de aankoopmakelaar, een taxatie, bouwtechnische keuring en de notaris. De kosten verschillen per aankoop, maar gemiddeld is dit rond de 6% van de koopsom (dus bij een koophuis van €200.000,- kosten koper zijn de kosten koper €12.000,-). En als je dan de sleutel hebt dan valt er vaak nog wel wat te klussen en moeten er mogelijk nieuwe meubels gekocht worden. Zo snel mogelijk een spaarbuffer opbouwen is dus een heel goed plan.

3. Ouders
Heb je niet zoveel eigen geld, dan heb je wellicht (schoon)ouders die je willen helpen bij de aankoop van een woning. Dit kan bijvoorbeeld door een schenking. Er is namelijk een verruimde schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst. Een andere optie is een familiehypotheek. Bij deze hypotheekvorm leen je het geld dat je tekortkomt voor de hypotheek bij je (schoon)ouders. Zij tekenen vervolgens ook de koopakte en zij zijn hoofdaansprakelijk voor de hypotheekschuld.  Niet iedere geldverstrekker biedt deze mogelijkheid, dus laat je van tevoren goed informeren als jij (en je (schoon)ouders uiteraard) hier interesse in hebben.

4. Aankoopmakelaar
Als je een huis wilt gaan kopen is het een heel goed idee te beginnen met het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een NVM-aankoopmakelaar helpt je bij de aankoop van je eerste woning van het begin tot het eind. Vooral bij je eerste woning is alles natuurlijk nieuw voor je en biedt een aankoopmakelaar uitkomst. Op een krappe woningmarkt extra handig omdat een aankoopmakelaar eerder van het nieuwe aanbod op de hoogte is. Zo heb je dus een voorsprong ten opzichte van andere aankopers. Eenmaal aan het bezichtigen, kijkt een makelaar met je mee en geeft je vanuit zijn ervaring en kennis deskundig advies. En als het droomhuis gevonden is, gaat de makelaar voor je onderhandelen en begeleidt hij verder het hele proces rondom de aankoop. Ontzettend waardevol dus voor als je je voor het eerst op de woningmarkt gaat begeven. Wil je meer informatie over aankoopbegeleiding? Neem dan gerust contact met ons op.